Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (2024)

  • Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (1)Ryba jménem Wanda(viac)
  • Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (2)A Fish Called Wanda
  • Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (3)A Fish Called Wanda
  • Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (4)A Fish Called Wanda
  • Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (5)A Fish Called Wanda
  • Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (6)A Fish Called Wanda(menej)

78%

Hodnotenia a fanklub

Komédia / Krimi

Veľká Británia / USA, 1988, 108 min

Réžia:

Charles Crichton, John Cleese

Scenár:

John Cleese

Kamera:

Alan Hume

Hrajú:

John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin, Maria Aitken, Tom Georgeson, Geoffrey Palmer, Ken Campbell, Stephen Fry, Robert Putt, Patricia Hayes, Jeremy Child, Robert Goodman, Roland MacLeod, Charu Bala Chokshi, Llewellyn Rees, Terence Coloney, Peter Roy, Michael Percival, Roger Brierley, Peter Jonfield, Robert McBain, Sharon Marino, Andrew MacLachlan(viac)

Produkcia:

Michael Shamberg

Strih:

John Jympson

Zvuk:

Chris Munro

Scénografia:

Roger Murray-Leach, Stephenie McMillan

Masky:

Paul Engelen, Lynda Armstrong

Kostýmy:

Hazel Pethig

(ďalšie profesie)

Obsahy(2)

zobraziť všetky obsahy

Wanda si privedie do Anglicka svojho nového tajného milenca Otta, aby jej pomohol - spolu s jej priateľmi Georgeom a Kenom ukradnúť diamanty v hodnote 20 miliónov dolárov. Wanda potom s Ottom vydajú Georgea polícii, aby mohli mať lup iba pre seba. Lenže George ukryl diamanty na tajné miesto a nik iný nevie, kde sú - iba on. Wanda si myslí, že najlepšie bude, ak sa zblížia s Georgeovým advokátom Archiem Leachom...Začne sa bláznivá naháňačka za diamantami...(STV)

Wanda si privedie do Anglicka svojho nového tajného milenca Otta, aby jej pomohol - spolu s jej priateľmi Georgeom a Kenom ukradnúť diamanty v hodnote 20 miliónov dolárov. Wanda potom s Ottom vydajú Georgea polícii, aby mohli mať lup iba pre seba. Lenže George ukryl diamanty na tajné miesto a nik iný nevie, kde sú - iba on. Wanda si myslí, že najlepšie bude, ak sa zblížia s Georgeovým advokátom Archiem Leachom...Začne sa bláznivá naháňačka za diamantami...(STV)

(viac)

Čtyři prohnaní lupiči - Wanda (Jamie Lee Curtis), Otto (Kevin Kline), Ken (Michael Palin) a George (Tom Georgeson) provedou dokonalou loupež vzácných klenotů. George ale svým společníkům tak docela nevěří a klenoty ukryje na jiném místě, než bylo domluveno. Když je dopaden, zbytek týmu se pídí po tom, kde klenoty jsou, což George odmítá prozradit. Wandu napadne, že existuje ještě jeden člověk, který to přece musí vědět - Georgův obhájce Archie Leach (John Cleese). Všemožně se tedy snaží Archieho okouzlit svými půvaby a dostat z něj kýženou informaci. To se nelíbí žárlivému Ottovi a Archieho podezíravé manželce (Maria Aitken)...(Oskar)

Videá (1)

Recenzie (274)

VIAC

rikitiki

všetky recenzie používateľa

Výkon Johna Cleese je tak přesvědčivý, až mne mrzí, že nehrál víc charakterních rolí. Jeho stárnoucí a přece klukovsky dychtivý soudce, který se zoufale chce zbavit anglické strohosti a roztát, je podaný fantastickým způsobem. Excelentně zahrál přerod z upjaté trosky do mužného chlapíka. /27. 5. 11./()

eraserhead666

všetky recenzie používateľa

Doháním resty. Alespoň si tedy nevybavuji, že bych to už viděl. Tenhle film staví hlavně na dvou věcech, výborném a trefném obsazení a výborných scénách. Jako celek není zase tak dobrý jako určité jeho části (od skvělé postavy a herectví Lee Curtis, po scénku, kdy se Palinova postava pokouší zabít jinou postavu a nebo prolínání večerních příhod dvou párů). Nesmál jsem se nahlas, ale usmíval se skoro celý film. Ani mi nevadilo, že lze hodně brzy zjistit, jak to skončí. Příjemná zábava po anglicku a trochou té americké příměsi. 3.5*()

Reklama

Malarkey

všetky recenzie používateľa

Hodně osobitá komedie, řekl bych i s velkým odkazem na vtip létajícího cirkusu. Jelikož ale Monty Python zatím šel mimo mě, tak ani tady jsem se do toho legračního průběhu nedokázal úplně vpravit. Má to dobré momenty, slabší momenty a časem zjistíte, že se ten mnohdy naivní humor dost opakuje. John Cleese, Michael Palin nebo Kevin Kline jsou docela v pohodě, ale taková Jamie Lee Curtis šla kolem mě velkou oklikou.()

Gemini

všetky recenzie používateľa

Naprosto neodolatelná komedie plná britského humoru, "italského" antišarmu a demence, lásky ke zvířatům a cizím jazykům, a ještě ke všemu s velmi, velmi, velmi povedenou a přesně odměřenou dávkou zvratovosti zápletky. Geniální nejen díky hereckému výkonu Jamie Lee na zábradlí půjčeného bytu;) Proč to tedy není za pět? No, řekněme že Fierce Creatures mám o kousek raději.()

ScarPoul

všetky recenzie používateľa

Výborné trio Cleese, Kline a Palin. Ich eskapády, hlavne ku koncu nemajú chybu. Film je funkčný a aj napriek pomerne priamej zápletke v mnohých smeroch nápaditý. Funguje bez výraznejších logických kiksov, len je bohužiaľ spravený na môj vkus trošku ťažkopádne. Hlavne čo sa Crichtonovej réžie týka. Je naivné myslieť si, že to bude čokoľvek podobné Cleesovej kariére alebo dokonca tej Palinovej. Má to viacej podobností s filmami s podobnou tématikou, ktoré točil Chase a Aykroyd v USA. Ale aj napriek tomu, to má určité čaro. Neviem či by som si to pozrel druhý krát, ale zasmial som sa. Slabšie 4*()

Galéria (64)

VIAC

Fotka © Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (8)

Zaujímavosti (27)

VIAC

  • Otto (Kevin Kline) si v úvodu čte knihu "Beyond Good and Evil", kterou v roce 1886 publikoval Friedrich Nietzsche.(Terva)
  • Nápěv, který sbor zpívá na psově pohřbu, zní takto: Miserere Dominus, miserere Dominus, Canis mortuus est. (Slituj se, Pane, slituj se, Pane, pes je mrtev.)(Morien)
  • Ve filmu hrál James Cossins, jeho scény však byly vystřiženy.(Terva)
Ryba menom Wanda (1988) | ČSFD.sk (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6539

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.