Oswin Schneeweisz
15 februari 2014
2
Gezien op 14 februari 2014, Wilminktheater Enschede
Het dak ging eraf tijdens het applaus na de premiere van Purcells The Fairy Queen in Enschede. En terecht, want de Nationale Reisopera en muziektheaterensemble de Veenfabriek gingen voor goud met een verpletterende voorstelling.
Een enscenering die met geen andere te vergelijken is, die bol staat van de creativiteit en die de toeschouwer drieënhalf uur lang meeneemt in de ongebreidelde fantasiewereld van regisseur Paul Koek. Deze Fairy Queen laat zien wat voor moois er kan gebeuren wanneer gezelschappen samenwerking zoeken. De synergie tussen de theatrale kracht van de Veenfabriek en de muzikale bagage van de Reisopera resulteerde in een fascinerend en kleurrijk spektakel dat je gezien en gehoord moet hebben.
Purcells Fairy Queen is eigenlijk geen opera, het is een mengvorm van theater, dans en muzikale nummers waarbij het geheel losjes is gebaseerd op Shakespeares A midsummer night’s dream. Het valt nog het best te typeren als een soort musical van de zeventiende eeuw waarin een stel mensenkinderen in een bos ronddwaalt en door Oberon en Titania op het pad van de liefde wordt geleid.
Voor Koek is het een verhaal over de kracht van de liefde die ons zielsgelukkig, maar ook doodongelukkig kan maken. Het is een verhaal over de zoektocht naar ordening en structuur in een samenleving vol regels en over het verlangen van elke jonge generatie om een nieuwe en betere wereld te scheppen.
Koek zoekt de harmonie in de chaos. Daarom ligt het podium aanvankelijk bezaaid met tweedehands spullen. Het is een nachtmerrie-achtige droomwereld waarin het onwerkelijke werkelijk wordt. Daarom hangt er een huisje op zijn kop en bewegen alle personages als zombies over het toneel. Het is een grote ministry of silly walks. Er wordt fenomenaal geacteerd door de Veenfabriek-acteurs en uitstekend gezongen door zangers als Bernadetta Astari, Nicholas Crawley en Dave ten Kate. Er wordt op het scherpst van de snede en met ongelooflijk veel pit gemusiceerd door Combattimento en Concensus Vocalis onder leiding van de jonge en tot nog toe onbekende dirigent Manoj Kamps.
Reisopera en Veenfabriek zijn er samen in geslaagd om nieuw gezicht te geven aan een oud, toch wat sleets geraakt werk. Ze hebben het op creatieve en ongeëvenaarde wijze gemoderniseerd met behoud van het oorspronkelijke karakter. Zelfs de vele symbolische allegorieën kregen een nieuwe look and feelen alles (muziek, theater en dans) grijpt op sublieme wijze in elkaar. Hier maak je als criticus een diepe buiging voor.
Foto: Leo van Velzen
Uitvoerenden
Reinout Bussemaker: Oberon
Jacobien Elffers: Helena
Ton van der Meer: muzikant
Phi Nguyen: Puck
John van Oostrum: muzikant
Vincent van der Valk: Demetrius
Robijn Wendelaar: Titania
Bernadeta Astari
Nicholas Crawley
Wim van den Driessche
Thorbjorn Gulbrandsoy
Nina Lejderman
Andrew Radley
Kevin Skelton
Owen Willetts
Medewerkers
muziek: Henry Purcell
naar ... van: William Shakespeare (het libretto is een anonieme bewerking van 'A Midsummer Night's Dream' van)
regie: Paul Koek
choreografie: Dario Tortorelli (bewegingsregie)
dramaturgie: Paul Slangen
decor: Theun Mosk
Dorothee Curio
kostuums: Dorothee Curio
licht: Uri Rapaport
geluid: Will Jan Pielage
Meer info over deze voorstelling op Theaterencyclopedie.nl
data van Theatercollectie: Allard Pierson/Stichting TIN
Speellijst
Tags
Bernadetta Astari
Combattimento
Concensus Vocalis
Dave ten Kate
Manoj Kamps
Nationale Reisopera
Nicholas Crawley
Paul Koek
Purcell
Veenfabriek
Elders
NRC Handelsblad
★★☆☆☆
'Dat dit een beter geslaagde voorstelling had kunnen zijn, blijkt als na de pauze het beeld verstrakt en de focus verscherpt. Acteurs en zangers komen daar beter uit de verf, met mooie bijdragen van sopranen Bernadeta Astari en Nina Lejderman. Het feestslot voelt oprecht uitbundig, ook dankzij de geniale feestmuziek van Purcell, met uitzinnige publieke bijval tot gevolg.' Floris Don
Volkskrant
★★★★☆
'Ook de zangers van de Reisopera laten zich aansteken door de acteurs van De Veenfabriek. Als ze niet zingen, zijn ze allegorie of droomfiguur en maken zo deel uit van het gevolg van Titania en Oberon. Mooi beeld: onder een maan van plastic afval zingen Bernadeta Astari, Owen Willetts, Kevin Skelton en Nicholas Crawley de Vier jaargetijden. Zo levert de nieuwe samenwerking tussen De Veenfabriek en deReisopera nu al een schat aan mogelijkheden op.'Biëlla Luttmer
De Telegraaf
★★☆☆☆
'Acteurs en zangers spreken de Nederlandse teksten op een gemaakt toontje uit en bewegen houterig dan wel mallotig. Als je alle pretenties eraf krabt, blijft een combinatie van amateurtoneel en aanstelleritis over. Iedereen doet zijn ding, maar door de kunstmatigheid gebeurt alles op een afstand in een langdradige voorstelling van drieënhalf uur.' Eddie Vetter
Trouw
★★★★☆
'Er is geen orkestbak, Purcells harmonieën vloeien tussen het huisraad door - beetje kruidiger kan geen kwaad - en plooien zich flexibel rondom de zangstemmen, versmelten zelfs met een elektrische gitaar.'Frederike Berntsen